Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Hvilken vaskemaskine er den rette for dig?

Er det blevet tid til, at du skal ud og investere i en ny vaskemaskine, men er du i tvivl om, hvilken af de mange forskellige modeller på markedet, du skal vælge? Så er du langt fra den eneste. Der findes rigtig mange forskellige vaskemaskineproducenter, der hver især fremstiller utallige forskellige modeller, og det kan derfor godt være lidt af en jungle at finde rundt i de mange forskellige valgmuligheder.

Der er heldigvis hjælp at hente, for vi har her samlet en oversigt over nogle relevante spørgsmål, som kan hjælpe dig godt på vej til at vælge den helt rigtige vaskemaskine til dig og dine behov.​

Hvor meget vægt skal din vaskemaskine kunne rumme?

Noget af det vigtigste, når det kommer til vaskemaskiner, er at finde ud af, hvor meget tøj maskinen skal kunne rumme.

Her er der meget stor forskel på, om du skal vaske tøj for en familie på fem personer, eller om du bor alene og kun skal vaske dit eget tøj.

Vælger du en vaskemaskine, der har en for lille kapacitet pr. vask til dit behov, vil du opleve, at du skal vaske meget oftere end du plejer for at vaske samme mængde tøj.

Er vaskemaskinens kapacitet omvendt meget større end dit behov, vil du være nødt til at vente meget længe mellem dine vaske eller at sætte en kun halvfuld maskine over.

Ingen af delene er særlig miljøvenlige eller økonomiske, og derfor kan det godt betale sig at vælge en vaskemaskine, der har den helt rigtige tøjkapacitet.

Hvor stor kapacitet skal din vaskemaskine have?

Nedenfor kan du finde en generel oversigt, som du kan bruge som rettesnor for, hvor meget vægt din vaskemaskine skal kunne rumme alt afhængigt af, hvor mange personer der er i din husstand.

3,5-4 kg: Denne kapacitet er perfekt til de helt små husholdninger på 1-2 personer. Samtidig fylder vaskemaskinen ikke ret meget, så har du pladsmangel, kan denne vaskekapacitet være ideel for dig.

6-7 kg: Denne kapacitet er særligt velegnet til de lidt større husholdninger på 2-3 personer med eksempelvis to voksne og et barn.

8-9 kg: Bor du i en gennemsnitlig husstand med to voksne og 2-3 børn, så har du formentlig masser af vasketøj, der bugner i vasketøjskurven hver eneste dag. Vælger du en vaskemaskine med denne tøjkapacitet, vil du med al sandsynlighed godt kunne følge med det store tøjforbrug.

10-12 kg: Denne størrelse vaskemaskine er særligt velegnet til de helt store familier, typisk med mere end fem personer, og til dem der generelt bruger rigtigt meget tøj i løbet af en dag.

Hvordan finder man ud af, hvor meget tøj vejer?

Vaskemaskinens tøjkapacitet er én ting – en anden ting er, hvor meget tøjet så rent faktisk vejer. For hvor meget tøj kan det egentlig være i en vaskemaskine med en kapacitet på for eksempel 4 kg sammenlignet med en kapacitet på 12 kg?

Nedenfor kan du finde en række eksempler på, hvor meget forskellige typer tøj, håndklæder og sengetøj vejer. På den måde kan du danne dig et overblik over, hvor meget du vil kunne vaske ad gangen afhængigt af, hvilken kapacitet du vælger.

Sengetøjet er noget af det, der fylder allermest i vaskemaskinen.

Til en dobbeltseng kan lagen, dyne- og pudebetræk hurtigt komme op og veje over 3 kg., og så kan der ikke være ret meget mere i din vaskemaskine, hvis du vælger en model med en kapacitet på 3,5 kg.

For eksempel vejer et lagen til en enkeltseng typisk 550 – 800 g, mens et dobbeltlagen kan veje fra 750 g til 1 kg.

Et dynebetræk til en enkeltdyne kan veje mellem 700 g – 1,2 kg, og et betræk til en dobbeltdyne kan alene veje helt fra 1 kg – 2 kg.

​​

Følgende vejer hver især til ca. 1 kg:

 • 6 t-shirts
 • 3-4 sweatshirts
 • 2-3 par jeans
 • 6-7 almindelig håndklæder.

Hvor god centrifugeringsevne og omdrejninger skal din vaskemaskine have?

Når du har fundet ud af, hvor stor en kapacitet din nye vaskemaskine skal have for at kunne leve op til dine vaskebehov, kan det være en god ide at kigge nærmere på vaskemaskinens omdrejninger og centrifugeringsevne.

Centrifugeringsevnen er vigtigt, når du skal vælge vaskemaskine, fordi den har en betydning for, hvor tørt tøjet vil være, når det er færdigt i vaskemaskinen.

Typisk opgøres centrifugeringsevnen i omdrejninger pr. minut, men der kan være forskel alt afhængigt af, hvilket vaskeprogram du ønsker at bruge, og hvor stor en tromle vaskemaskinen har.

Typisk ligger antallet af omdrejninger på mellem 400 og 2000 pr. minut. Jo højere tallet er, jo kraftigere en centrifugeringsevne vil vaskemaskinen som regel have.

Det skal du huske inden du beslutter dig

Inden du beslutter dig for, hvor god en centrifugeringsevne din nye vaskemaskine skal have, kan du med fordel overveje, hvordan tøjet efterfølgende skal tørres, for eksempel i tørretumbler eller på tørrestativ, og hvor miljøvenligt du ønsker at vaske.

Ønsker du at vaske miljøvenligt, og skal tøjet efterfølgende tørres i en tørretumbler, bør du vælge en vaskemaskine, der kan centrifugere mindst 1.000 omdrejninger i minuttet.

Det betyder, at dit tøj ikke vil være særligt vådt, når vasken er færdig, og på den måde vil du kunne spare energi på at tørre tøjet i tørretumbleren, fordi den ikke skal køre i så lang tid.

Ønsker du derimod at tørre dit tøj udendørs på en tørresnor eller et tørrestativ, kan du med fordel vælge en vaskemaskine med en lavere centrifugeringsevne.

Det skyldes, at du i så fald vil undgå unødigt slid på tøjet.

Hvilken vaskemaskinemodel er bedst i test?

Inden du køber din nye vaskemaskine, kan det desuden være en god ide at undersøge, hvilken vaskemaskinemodel der er bedst i test.

På den måde ved du på forhånd, hvad du får for pengene.

Ifølge Forbrugsguiden er følgende vaskemaskinemodeller bedst i test i 2020:

 • LG FH495BDS2
 • Miele WCF 120
 • Miele WCE 320
 • Miele WDB 020
 • Miele WCE 330

Bemærk dog, at der sagtens kan være flere andre modeller, der er mindst lige så gode for dig alt afhængigt af, hvad dit konkrete behov til en vaskemaskine er.

3 ting du skal huske inden dit køb:

 1. Hvilken type tøj og mængde skal du vaske?
 2. Hvordan skal tøjet tørres efterfølgende?
 3. Har du brug for særprogrammer?